شناخت چای

 

گیاه چای یا "کاملیا سیننسیس"[1] یکی از مهمترین گونه های گیاهی در اقتصاد کشاورزی ست. که بنا بر گزارش فائو اکنون در بیش از ۵۲ کشور جهان کشت می شود.

 

در طبقه‌بندی کلاسیک دو واریتۀ اصلی از گیاه چای موضوع عمده بحث های تولیدی و مقولات کشاورزی ست. این دو واریته عبارتند از کاملیا سیننسیس-سیننسیس[2](واریته چینی) و کاملیا سیننسیس-آسامیکا[3] (واریته آسامی). در مطالعات جدید واریته های دیگری نیز وجود دارد که به همان اندازه اهمیت گیاهشناختی دارند اما هنوز در مباحث عمومی کشاورزی کمتر مورد توجه قرار می گیرند. از جمله در پژوهش های اخیر واریته ای که پیشتر صرفا بعنوان یک هیبرید محسوب می شد، بعنوان یک واریته جایگاه سوم و اهمیتِ مستقلی یافته است.[4]

 

کاملیا سیننسیس، گیاه چند سالۀ همیشه سبز، منشا تولید همۀ انواع نوشیدنی چای است؛ چای سبز، چای سیاه، چای اولونگ، چای زرد، چای سفید، چای پوئر و دیگر انواع چای تخمیری، تنها در شیوۀ تولید و فرآوری ست که از یکدیگر جدا می شوند و تنوع محصولات چای را پدید می آورند. محصولاتی که همگی در تبارِ تولید خاستگاه واحدی دارند: بوتۀ همیشه سبز چای.

[1] Camellia sinensis

[2] Camellia sinensis var. sinensis

[3] Camellia sinensis var. assamica

[4] C. assamica subsp. lasiocalyx

در اینجا برای آشنایی مقدماتی، مشخصات عمومی گیاه چای را در قالب دو جدولِ بوتانیک نشان داده ایم. در دیگر مقالات وبلاگ به مسائل گیاه شناختی اختصاصی خواهیم پرداخت.

در تنظیم این جدول از یک راهنمای گیاهشناسی منتشر شده در بولتن دانشگاه کارولینای شمالی استفاده کرده‌ایم:

NC State University and N.C. A&T State University